Településünk / Karancsberény története


Karancsberény 895 lakosú zsáktelepülés a szlovák határ mentén, Salgótarjántól 13 km-re. Nevét a község fölé magasodó 728 méter magas Karancs hegységről kapta, illetve a görög vagy óorosz eredetű Berendi, azaz néptörzs jelentésű szóból.

Az I. és a II. világháború áldozatainak emlékét őrzi a Hősök Emlékműve. A Nógrádi Sándor vezette partizán mozgalom tárgyi emlékeinek gyűjteménye 1990-ig volt a helyi múzeumban látogatható.

Karancsberény
Karancsberény (Fotó: Lantos Tibor)
Karancsberény Templom
Művelődési ház (Fotó: Lantos Tibor)

A község legértékesebb műemléke a 16. században épült római katolikus Mindenszentek temploma,bejárata fölött a berényiek címer domborművével.

A templommal szemben áll az eredeti barokk Berényi Kastély,melyben jelenleg a 2013.február 1.-én Karancslapujtővel létrehozott Közös Önkormányzati Hivatal kirendeltsége működik. A belső udvarban Könyvtár, Óvoda, Közösségi Ház és a helyi szociális étkezést biztosító Nagyarany Bt. által üzemeltetett konyha kapott helyet.

Karancsberény teljesen kiépült infrastruktúrával rendelkező kisközség, kb. 350 lakóházzal, melyből egyre több üresedik meg és kínálják eladásra. A néhány utcás falucskát erdők ,legelők, rétek ölelik körbe,csodálatos természeti környezet gazdag állatvilággal.

A magyarlakta kisfaluban a lakosság negyede már 65 éven felüli,a születések száma mindössze 1-2 fő évente.

Önkormányzat által fenntartott Óvoda, orvosi rendelő, posta, Művelődési ház, Sóspálcika-üzem, három élelmiszerbolt és három vendéglátó egység szolgálja ki a falu lakosságát.

A főútvonal mentén négy újonnan épült buszváró, virágos park és rendezett közterületek várják az idelátogatókat. Büszkélkedhet korszerű játszótérrel, közterületeken felújított és használható kerekes kutakkal, baráti összejövetelekre,szalonnasütögetésre alkalmas szaletlikkel.

Karancsberény Művelődési ház
Művelődési ház (Fotó: Lantos Tibor)

A falusi- és lovasturizmus jegyében a Lovasklub Torák Károly és családja irányításával Négy Napraforgós, 12 fő elszállásolására alkalmas Vendégházat nyitott, ahol egyidejűleg helyi népviseletből és régi használati tárgyakból összeállított kiállítás is megtekinthető.

A közéletben aktívan részt vesznek a civil szervezetek is: a 41. évfordulóját ünneplő Népdalkör, a 12 éves Reménység Nyugdíjasklub.

A Megye II.-ben jelenleg is listavezető helyi focicsapatnak köszönhetően a futballpálya hétvégeken benépesül a helybeli és vendégcsapatokkal érkező sportrajongókkal.

Karancsberényben a hagyományőrző- és modern programok évről évre megrendezésre kerülnek: Farsangi bál, Szüreti felvonulás, Falunap, Fogathajtó verseny, Gyermeknap, Kézműves foglalkozások, táncos-zenés rendezvények.


A faluvezetés célja, hogy Karancsberény az itt élők és idelátogatók számára vonzó, biztonságos és élhető település legyen, ahol jó lakni, és ahová mindig jó hazatérni!